Modelarstwo plastikowe i kartonowe Star Wars, Star Trek, Sci-Fi, budowa, porady, akcesoria i narzędzia modelarskie
Nie jesteś zalogowany.
Przedstawiam model śmigłowca z filmu Avatar. Model jest kartonowy, ściągnięty z tej strony. Model nie jest najwyższych lotów (uproszczony w stosunku do oryginału, niektóre części dziwnie zaprojektowane), ale myślę że nie wygląda źle. Skala to 1:48. Relację z budowy można zobaczyć tutaj.

Ostatnio edytowany przez klaymen (2010-02-18 14:13:54)
Bardzo fajny chyba pokombinuje czy by go nie zrobić w czymś twardym jak żywica ;>
Pozdrawiam
Spoko model.Pewie teraz będzie więcej modeli z filmu Avatar.Gdybyś namalował biało-niebieskie pasy po bokach, Twój skorpion wyglądałby jak ten Trudy.
Trudy nie latała Scorpion'em a SA-2 Samson Tiltrotor.
Pozdrawiam
Bardzo fajnie Ci wyszedł ten Skorpionek. Niestety ograniczenia kartony są takie jakie są, a z racji tego, że nie ma plastikowców (jeszcze) z Avatara, wiec trzeba się cieszyć tym co jest
Ze swojej strony poprawiłbym jeszcze białe kanty na obręczach wirników i w kilku innych miejscach. A tak to modelik super wyszedł.
Ile go mniej więcej sklejałeś?
na stronce można jeszcze pobrać wersję w skali 1:32 oraz "czystą kartę" z samymi obrysami. Pewnie Biskupowi się przyda do plastikowca własnej roboty:)
No właśnie wczoraj zacząłem
z papieru wyskładałem już kadłub główną cześć i zacząłem trochę kokpitu. W wersji z plastiku jestem na podobnym etapie.
Pozdrawiam
Czekam oczywiście na zdjęcia ![]()
Z czego go robisz? Z jakiś PCV?
Póki, co w ruch poszły płytki PCV i masa 2 składnikowa. Ale już załatwiłem sobie parę elementów do skopiowania wiec one będą z żywicy. Na pewno też dojdą druciki i rurki miedziane. No i będę musiał pogonić ze zrobieniem urządzenia do vacu formy, bo przyda się na kabinę ![]()
Pozdrawiam
P.S. klaymen sorki za off-topic
Nasz off-topic nie zmienia stanu rzeczy, że klaymenowi model wyszedł super i tylko rozpalił pożądanie
na ten model ![]()
No w sumie racja. Zobaczymy jak wyjdzie to, co zacząłem robić, jeśli będzie przystępne to może i go zaformuje.
Cieszę się że się podoba
. Te białe krawędzie na żywo nie są aż tak widoczne.
Biskup -super że wziąłeś się za ten model. Może relacja z budowy
? Nie polecam wzorowania się we wszystkim na modelu kartonowym bo ma on dużo uproszczeń. Zobacz np. proporcje średnicy wirnika do wysokości, czy układ szyb na osłonie kabiny na tym zdjęciu:
Spokojnie modelu kartonowego użyje do zrobienia głównych gabarytów, ale resztę szczegółów dodam na podstawie książek.
Pozdrawiam
Podoba mi się takie latadło
przyznam się że filmu jeszcze nie widziałem bo na telewizorku mimo że duży nie chce sobie psuć efektu, a z czasem kinowym trochę teraz u mnie słabo. Chętnie pokibicuje przy projekcie ![]()